Cami halısı, bir camide iç dekorasyonun ve dolayısıyla da estetiğin en önemli unsurlarından biridir. Görselliği yanında fonksiyonelliği de önemli bir faktör olduğundan dolayıdır ki her yönüyle güzel ve işlevsel bir cami halısı, ideal görülmektedir. Cami halısı seçilirken halkımızın dikkatini çeken pek çok unsur bulunmaktadır. Ancak profesyonel olarak halıcılıkla uğraşmayan kişilerin yaptığı seçimler daha çok görsellik, renk ve desen uyumu ile cami halısı fiyatları üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Görsellik ile renk ve desen uyumu, cami halısı seçiminde önemli hususlardan bazıları olsa da sadece fiyat üzerinde yoğunlaşmak bazı hatalara neden olmaktadır. Zira, cami halıları fiyatları belli başlı nedenler dolayısıyla farklılık göstermektedir. Atalarımızın ucuz malın başımıza açacakları sorunlara ilişkin çok sayıda atasözü olduğunu bu noktada bu hususu hatırlatmak gerekmektedir. Bu yazımızda aşağıda değineceğimiz farkları bilmeden, sadece fiyata yoğunlaşmak ise çok daha maliyetli sonuçlara neden olacaktır:

Cami Halısı Firmasının Niteliği

Cami halısı fiyatlarında değişkenlik, firmaların bilinirliği, köklü bir firma olması ve kurumsallığıyla doğru orantılı olarak değişmektedir. Yıllardır bu işi yapan firmalar, sektörde marka bilinirliğine ve kalite anlayışına sahip olmadıkları takdirde piyasadan silinip gideceklerdir. Marka değerlerini ve en önemli sermayeleri olan olumlu referanslarını kaybetmek istemeyeceklerinden, tüm cami halısı üretimlerinde belli bir kalite standardını tutturmak mecburiyetindedirler. Yüner: Cami Halısında Lider başlıklı yazımızda da kurumsallığın ve kalitenin önemi konusunda Yüner Halı ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmiştir.

Kurumsal firmaların bir diğer önemli avantajı da satış sonrası doğacak müşteri taleplerine çok daha hızlı ve efektif cevap verebilme kabiliyetleri olmasıdır. Müşteri memnuniyeti ile verilen sözlere sadık olmayı şiar edinmesi gereken kurumsal firmalar, bu yönleriyle rakipleri ile arasında birkaç adım daha öne çıkarlar. İşte bu özellikler kurallara uygun olarak daha düzgün çalışmayı gerektirmekte ve bu da cami halısı maliyetlerini arttırmaktadır.

Kullanılan Hammaddelerin ve Üretim Sürecinin Kalitesi

Bir cami halısı üreten firmalar, kullandıkları hammaddelerin kalitesi konusunda hassas davranmalıdırlar. Bu hassasiyetin başında, pahalı bile olsa en kaliteli ürünü meydana getirecek hammaddeyi kullanmak gelmektedir. Cami halısı yapılırken kullanılan en önemli malzeme, yündür ve yünler de kendi içerisinde kalitesi yönüyle ayrışmaktadır. Kimi yünler fiyatı nispeten uygun gibi görünse de uzun yıllar kullanıma müsait bulunmayabilmektedir. Oysa cami halıları, sürekli olarak ibadet edilen, ayak kısımları ile başın yere konulduğu kısımların sürekli olarak basınca maruz kaldığı yerlerdir. Dolayısıyla cami halısı yünlerinin basınca dayanıklı olması çok önemlidir. Bunun yanında ses ve ısı yalıtımını sağlaması, kışın sıcak yazınsa serin tutabilen yünlerle, çok daha kullanışlı cami halıları üretmek mümkündür.

Kullanılan yünün özellikleri ile beraber, üretim sürecinde kullanılan diğer malzemeler ve üretim yapılan teçhizatın nitelikleri de çok önemlidir. Piyasada ismi bilinen firmalar, son model teknolojiyi kullanarak cami halısı üretimi yapmaktadırlar. Yün Cami Halılarının İlginç Üretim Aşamaları isimli yazımızda da göreceğiniz üzere, bu sayede halılar çok daha efektif bir kullanıma sahip olurlar. Üretim sürecine yapılan yatırımların karşılığını bulabilmesi için gerekenlerin başında ise ehil çalışanlara sahip olmak gelmektedir. Kurumsal kültüre sahip, kendini firmaya ait hisseden ve işini severek yapan tecrübeli ustalar, kaliteli cami halısı üretirler. Bu denli nitelikli makine, teçhizat ve çalışanlara sahip olmak maliyetleri arttırsa da cami halısı kalitesi için çok önemli unsurlardandır.

Cami Halılarının Çeşitleri

Yün cami halıları dışında piyasada satışı yapılmakta olan akrilik, polipolibren veya polyamid türü cami halısı da bulunmaktadır. Yün cami halısı çeşitlerine nazaran daha uygun fiyatlı olan bu halıların özellikle konfor ve mukavemet konusunda yün cami halıları ile kıyaslanmasına imkân yoktur. Bununla beraber antistatik özelliğe sahip olan yün halılara göre çok daha sağlıksız görülmektedir. Yün cami halıları, yanmaz özelliklere sahip olması ve kolay temizlenebilmeleri açısından da çok daha avantajlı ürünlerdir.

Bu yazımızda ana hatlarıyla kısaca anlatmaya çalıştığımız cami halıları açısından fiyat değişikliklerinin nedenlerine bolca ekleme yapmak mümkündür. Ancak müşterilere düşen, atalarımızın da dediği gibi “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim” prensibine sahip olmaktır. Bu sayede etkinlik / maliyet hesaplaması çok daha mantıklı bir hale bürünecektir. Kurumsal anlayışla çalışan firmaların, rakipleriyle açık ara fark attığı hususlar, cami halısı fiyatlarını da doğal olarak etkilemektedir.

Sizlere tavsiyemiz, yılların deneyimine sahip, hammadde ve malzeme kalitesi ile ehil personel konusunda dikkatli, kurumsallığı ile öne çıkmış Yüner Halı’yı tercih etmenizdir. Yüner Halı cami halısı üretiminde kaliteden taviz vermemekle birlikte makul fiyatlarla da öne çıkmaktadır. Arayın, Yüner Cami Halıları ile siz de tanışın.

Bu sayfayı paylaş: