Camiler, içine girdiğimizde atmosferiyle bile bize ayrı bir neşve katan kutsal mekanlardır. Ayak bastığımız andan itibaren bizi etkileyen en önemli detaylardan biri ise cami halısı olmaktadır. Atalarımız da bu önemli detayın ayırdını iyi anlamış ve aziz milletimizin eşsiz el sanatını sergiledikleri en güzel cami halısı çeşitleri ile camileri süslemişlerdir. Estetik açıdan mükemmel olmaları yanında kaliteleri ile de farkını gösteren cami halısı çeşitlerinden günümüze kadar yüzyıllardır evsafını korumuş olan halıların yün cami halısı olduğu gözlemlenmektedir.

Pek çok tarihi cami incelendiğinde ilk günkü yün cami halılarından bazılarının hala kullanımda olduğunu görülmesi de bundandır. Asırlarca kullanılabilen yün cami halısı çeşitleri aslında ilginç ve bir o kadar da emek isteyen hammadde tedariği başta olmak üzere zahmetli üretim aşamaları sonrasında bu haline erişmektedir. Sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz Yün Cami Halısının Özellikleri Ve Avantajlı Yönleri başlıklı yazımız tam da bu konuda sizlere bir fikir verecektir. Bu yazımızda ise yün cami halısı üretimindeki aşamaları ve hassasiyetleri sizler için derledik.

Cami Halısı Üretimi İçin Ön Fizibilite Şarttır

Camiler, mimari anlayıştaki farklılıklar nedeniyle daha çok kubbeli olarak inşa edilmektedir. Kubbeli cami olması ise camilerin iç mekanlarının çok daha geniş ve ihtişamlı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle camilerde halı kaplanacak zemin genişliği oldukça fazladır. Bu da cami halısı üretiminde daha büyük ve hatta devasa halı makinelerinin kullanılmasını gerekli kılmaktadır.

Halı firmaları, yün cami halısı üretimi öncesinde teknik personelini ilgili camiye gönderir ve ön fizibilite yaparlar. Zeminin genişliği, kirişlerin yerleri, sütunların genişliği ve yerleri, mihrap ve minberin konumları gibi pek çok detay cami halısı üretimi öncesi çok hassas bir şekilde hesaplanmalıdır. Yapılacak özel çizim ve teknik hesaplamalar sonrasında cami ile uyumlu olabilecek en mükemmel boyutlarda cami halısı üretiminin ne ölçülerde dokunabileceği ortaya çıkmış olacaktır.

Cami Halısının Desen, Renk ve Çeşidinin Seçimi

Yün cami halısı imalatı öncesinde önemli bir detaya da desen seçimi esnasında rastlanmaktadır. Cami yetkilileri tarafından cami halısı desen ve renk seçimi yapılırken, caminin iç renkleri, hattatlık eserlerinin detayları ve buna benzer estetik unsurlara dikkat edilmelidir. Bu konuda Yüner Halı yetkili ve uzman ekibinden destek alınabilecektir. Küçük zemine sahip mescit ve camiler için göbekli cami halısı tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Daha geniş zeminlere sahip camiler içinse seccadeli olarak bilinen yün cami halısı çeşitleri üretilmesi daha doğru olacaktır.

Yün Cami Halısı Üretiminde Hassas Detaylar

Ön fizibilite ile boyu ve konumları belirlenen camilerimizde, üretilecek cami halısının renk ve deseni de belirlendikten sonra üretim aşaması başlayacaktır. Yüner Halı tesislerinde üretilen tüm yün cami halısı çeşitlerimiz dünyada kalitesi kanıtlanmış en çok tercih edilen yünlerden biri olan %100 ithal, saf Yeni Zelanda Yünü ile dokunmaktadır. Tesislerimize getirilen yünlerin hepsi yıkanmış ve üzerinde bulunması muhtemel kirler ve yağlardan arındırılmış olup tam hijyenik hale getirilmiştir. Bu da ürünlerimizin kalitesini ve görselliğini arttırmaktadır. Bilgisayarlı dokuma tezgâhlarında Wilton tipi dokuma yapılarak üretilen cami halısı dokuma sıklığı ise 35-60 tarak – atkı sıklığı arasında olmaktadır. Cami halısının önemli hususlarından biri olan toplam yün miktarı ise Yüner cami halılarında 3000 gr/m² olarak uygulanmaktadır.

Yüner Cami Halısı üretimi esnasında hav yüksekliğimiz 14 ila 16 mm civarındadır. 430.000 adet ilmek uç sayısı bulunmakta olup ilmek kalitesi Nm 4/2’dir. Yün boyalarında ise insan ve çevre sağlığına karşı zararı olmayan metal kompleks ithal boya kullanılmaktadır. Cami halısı ürünlerimizin yıllar boyunca görüntülerini muhafaza etmeleri için, yüzey bozulmasını önlemeye yönelik olarak sıcak ve buharlı özel bir işlem uygulanmaktadır. Yüner Halı’nın ürettiği yün cami halıları bu hassas ve özenli üretim aşamalarının ve malzeme kalitesinin katkısıyla kullandıkça güzelleşir, temizlik gördükçe parlaklığı artar. Ürünlerimizde asla keçeleşme ve renk atması görülmemektedir.

Yüner Cami Halısı, yılların getirdiği tecrübe ve müşteri odaklı anlayış sayesinde ulusal ve uluslararası tüm sertifikalara sahiptir. Bunlardan biri olan ulusal alev almazlık standartlarına uygunluk bütün yün cami halısı çeşitlerimiz için de geçerlidir.  Alev almayan, antistatik ve antibakteriyel olması yönleriyle de farkını ortaya koyan cami halısı ürünlerimiz, özenli üretim sayesinde güvelerden ve kokudan uzak kalır, renkleri solmaz. En uygun cami halısı fiyatları ile de iddialı olduğumuz tüm ürünlerimiz 2 yıl garanti ile siz değerli halkımızın beğenisine sunulmaktadır.

Bu sayfayı paylaş: