Düzgün bir iletişim için sözlü ve yazılı metinler kadar sözsüz iletişim de çok önemli ve gereklidir. Beden dili, jest ve mimikler kadar fiziksel görünüş ve renkler; sözsüz iletişimin en önemli öğeleridir. Kullandığımız renkler, muhataplarımızda öyle anlamlar uyandırır ki belki de hiç beklemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle de hem giysilerimizde hem de hayatımızın diğer alanlarında kullandığımız renklere çok dikkat etmeliyiz. Camiler gibi yerlerde kullanılan yün cami halısı modellerinde renkler kadar dikkat çeken diğer bir unsur da desenlerdir. Renk ve desen uyumu hem kendi içinde hem de çevresel unsurlarla dengelenmiş yün cami halısı, istenen cami mekanları için olmazsa olmazlardandır.

Renklerin Anlamı

Renkler, hayatımızdaki çok önemli bir ayrıntıdır. Zaten bu nedenle tüm zamanların en ünlü fizikçilerinden biri olan Isaac Newton tarafından, renklere ilişkin Renk Bilimi ortaya çıkarılmıştır. Cami halısı seçiminde Newton’un bu bilimsel verilerine dikkat etmek faydalı olacaktır. Yapılan tasnife göre canlılık, dinamizm ve heyecanın rengi olarak kırmızı belirlenmiştir. Zekâ, nezaket, bolluk, samimiyet ve pratik olmanın rengi sarı, uyum, anlayış ve huzurun rengi ise yeşildir. Mutluluk ve sakinliğin rengi olarak belirtilen mavi ile ruhsal dinginlik ve sonsuzluğun rengi olarak kabul edilen mor (menekşe rengi) birbirine yakın anlamlara sahiptir. Daha ağır ve diplomatik bir renk olan gri aynı zamanda tarafsızlık ve sakinliği de ifade etmektedir. Beyaz ise saflık, masumiyet, umut ve asaleti simgelemektedir.

Görüldüğü üzere renklerin anlamları bilindiği takdirde çok daha etkileyici bir iç dekorasyon imkânı bulunacaktır. Yün cami halısı seçerken renklerin anlamının bilinmesi tek başına asla yeterli olmayacaktır. Zira, renklerle beraber dekorasyon için bir diğer unsur da caminin iç mekânındaki duvarlar ve sütunların rengi ile yerleşim ve duvardaki hat yazılarıdır. Cami halıları seçilirken renklerin kontrastlığı unsurlarından mutlaka faydalanılmalıdır. Yani yün cami halıları ile duvarların rengi, zıt renkler olmalı, bu renklerin birbirlerini boğmasına müsaade edilmemelidir.

Çok geniş zeminlere sahip camilerde gözü yoracak, insanı ruhsal olarak rahatsız edecek veya caminin içini basık göstermeye neden olacak halılardan kaçınılmalıdır. Yün cami halıları, diğer halı çeşitleri ile kıyaslandığında özel uygulamalarla birlikte daha hijyenik ve leke tutmaz mahiyettedir. Ancak bu özellikte bile olsa, yün cami halısı modellerinin leke gösteren renkte olmasından kaçınılmalıdır. Yün cami halılarına ilişkin sitemizde yazılmış olan Yün Cami Halısının Özellikleri Ve Avantajlı Yönleri başlıklı yazımızda detayları görebilirsiniz. Bu kadar yoğun kullanılan ve her daim huzur ve temizliğin simgesi olması gereken camilerde lekeli cami halısı olması hoş karşılanmayacaktır.

Cami Halısında Desenlerin Önemi

Camiler, günün her saati müminlerin ibadetlerini yapıp, huzur bulduğu mekanlardır. Bu nedenle de cami halıları kaliteli, konforlu ve estetik açıdan zarif olmalıdır. Estetik zarifliğin cami halıları açısından tanımı sadelik ve camideki diğer unsurlarla uyumdur. Göbekli, seccadeli ve saflı olarak bilinen cami halısı modellerinde desenler mutlaka sade olmalıdır. Karışık desenlerin tercih edilmesi, ibadetlerdeki huzuru ve ahengi bozabilecek, cemaati rahatsız edebilecektir.  Bu nedenle de aşırı karışık, gözü yoran ve ibadet anında kafa karıştıracak cami halısı desenlerinden kaçınılmalıdır.

Yün cami halısı seçerken caminin iç mimarisi ile dekorasyonu incelenmelidir. Bundan sonra, ortamın çok daha sade halılar gerektirdiği düşünülüyorsa saflı cami halısı tercih edilmelidir. Biraz daha mistik ve insanı farklı alemlere sürükleyecek cami halıları istenirse, bunun için en uygun seçenek göbekli cami halıları olacaktır. Bunların yanında yerel ve bölgesel hassasiyetler de cami halısı seçiminde gözetilmelidir. O bölgeyi simgeleyen, oraya has desenler halkın alışkın olduğu dokular olacağından tercih edilebilecektir. Ancak her ne olursa olsun yün cami halısı renkleri ile desenlerinin uyumuna da çok dikkat edilmelidir.

Cami Halısı denilince aklımıza sadece camilerimizin zeminlerine döşenmiş olan, üzerinde ibadet edilen ve ilk girişte gözümüze çarpan bir meta gelmemelidir. Özellikle en kaliteli cami halısı olarak bilinen yün cami halısı camilerimizdeki en önemli dekorasyon ürünüdür. Bunun için doğru renk, doğru desen ve güzel motifler ile en kaliteli cami halısının tercih edilmesi çok önemlidir.

Yüner Halı olarak çok uzun yıllardır imalatını yaptığımız cami halıları açısından, pek çok farklı renk, model, desen ve motif ile çok fazla çeşit bulunmaktadır. Vizyon olarak belirlediğimiz ibadethanelerimizin iç mimarisine, renk ve dokusuna yakışacak en uygun cami halısı üretme iddiamız için bizi arayınız.

Bu sayfayı paylaş: