Dünya tarihine bakıldığında İpek Yolu üzerinden yapılan ticaretler esnasında Batı ülkeleri ile alışverişte önemli bir ürünün de halılar olduğu görülmektedir. Anadolu toprakları üzerinden geçmekte olan İpek Yolu’nun olumlu etkileri ile ülkemizde halıcılık çok gelişmiştir. Bununla birlikte mümtaz bir mimariyle yapılan camilerimizde yün cami halıları kullanılması ve gelip geçenlerin şahit olduğu bu olağanüstü güzellikler de halılarımızın tanınmasını hızlandırmıştır. Bu durum ise tüm dünya milletlerinin, Türk halısı ve halıcılığına olan ilgisini arttırmıştır.

Klasik Türk halıcılığında en temel halı hammaddesi yündür ve halılarımız ününü özellikle yün halıların eşsiz kalitesi sayesinde edinmiştir. Pek çok Avrupalı, evinin en seçkin köşelerini Türk halılarının kaplamasının ve halılarımızın ünlü müzayedelerde yüksek fiyatlara satılmasının nedeni de budur. Camilerimizde de yün cami halısı tercih edilmesinin pek çok sebebi bulunmakta olup daha önce sitemizde yayınladığımız Cami Halısı Seçimi başlıklı yazımıza da göz gezdirilmelidir. Bu yazımızda bu sebeplere kısaca değinerek bilgi dağarcığınıza bir damla da biz ekleyelim…

Yün Cami Halıları Doğaldır

Yün cami halısının diğer halılara göre en önemli farkı doğal bir hammadde olan ve insan sağlığına bir zararı olmayan yünden üretilmiş olmasıdır. Bazı petrol esaslı malzemeler yerine çevreci yün ürünlerinin tercih edilmesi, insan ve çevre sağlığı açısından çok elzemdir.

Yün Cami Halıları Yangına Karşı Daha Emniyetlidir

Bir yün cami halısı, kolaylıkla alev almayan yapıda olduğu kadar sadece alev tutulan bölgenin yanıp başka yerlere ilerlemesinin zor olduğu özelliklere sahiptir. Bu nedenle yangın tehdidi karşısında daha güvenilir bir üründür. Bununla beraber yün cami halısıyansa bile bu esnada çıkan duman öldürücü olmamaktadır.

Yün Cami Halıları Isı Dengesini Korur

Yapılan araştırmalar, kendi ağırlığının üzerine %35 daha fazla nemi hapsedebilen bir yün cami halısı tercihinin, ısı ve nem ayarı sağladığını göstermiştir. Öyle ki, cami ortamının kışın daha sıcak yazın ise daha serin kalmasını sağlayabildiği gibi, ortamın olması gereken nem oranını doğal yapısı sayesinde dengeleyebilmektedir.

Yün Cami Halısı Ses Yalıtımı ve Akustiği Sağlar

Doğal yün, aynen süngerler gibi gözenekli yapılara sahiptir ve bu gözeneklerin en önemli göstergesi ses yalıtımı açısından en mükemmel sonuçları verebilmesidir. Gözenekli yapıların mevcudiyeti ve yünün diğer muadillerine nazaran daha hafif olması sayesinde daha dolgun evsafta bir cami halısı imal edilebilmektedir. Bu da cami içi akustik açısından güzel sonuçlar sunmaktadır.

Yün Cami Halısı Daha Uzun Ömürlüdür

Yün, kendi özelliği gereği daha fazla yaylanma niteliğine haizdir. Sık kullanılsa bile ve hatta en çok basılan bölümleri olan baş, ayak ve diz kısımları bile, yünün yaylanması sayesinde deformasyona karşı yüksek dirençlidir. Bunun en büyük kanıtı ise Osmanlı döneminden kalma pek çok caminin eski yün halılarının halen kullanılmaya devam edilmesidir.

Yün Cami Halısı Daha Ekonomiktir

Ucuzluk ya da pahalılık anlayışına sadece fiyatlar açısından bakıldığında, yün cami halısı fiyatları ilk bakışta diğerlerine nazaran daha pahalı görülebilecektir. Bu yazımızda belirttiğimiz faydalar yanında zor deforme olması ve uzun kullanım süreleri değerlendirildiğinde yün cami halısının diğer halılara göre çok daha ekonomik bir tercih olduğu anlaşılacaktır. Bu nedenle de cami halısı tercih edilirken yün cami halısı fiyatları biraz daha pahalı görünse de kalite ve faydasına odaklanmak daha doğru bir hareket tarzı olacaktır.

Yüner Cami Halıları, halıcılığın kenti olarak anılan Demirci ilçesinde 1952’den bu yana yün cami halısı üretmekte ve camilerimizin mümtaz mekânlar olmasına katkı sunmaktadır. Dededen toruna, tecrübe ve kalitemiz ile göz nuru ve estetiği aynı potada yoğurarak %100 müşteri memnuniyeti prensibimizden taviz vermiyoruz. Tüm halılarımızın kalitesi, şıklığı ve dayanıklılığı konusunda 70 yıla yaklaşan deneyimimizle garanti veriyoruz. Cami halıları ihtiyacınızda en ucuz cami halısı fiyatları için Yüner Halı’ya danışmadan karar vermeyin. Bizi arayın, kalitenin ve kurumsallığın farkını görün…

Bu sayfayı paylaş: