Camilerin güzelliklerine güzellik katan ve atmosferi olumlu yönde değiştiren en önemli unsurların başında cami halıları gelmektedir. Cami halısı çeşitleri, pek çok cami içerisinde duvarlarda bulunan ve hattatlar tarafından yapılan eşsiz sanat eserlerinin tamamlayıcısı olarak görülmektedir. Bu nedenle de cami halıları artık iç mimarların bile ilgi alanı haline gelmiştir. Cami Halılarında Fiyat Değişkenliğinin Nedenleri başlıklı yazımızda cami halısı üreticileri tarafından üretilen halı çeşitleri belirtilmiştir. Yün cami halıları ile beraber sektörde akrilik, polyester, naylon, polyamid veya polipolibren türü cami halısı üretimi gerçekleştirilmektedir. Yün cami halısı çeşitlerine alternatif olarak en fazla üretilmekte olan akrilik cami halısı bu yazımızın konusudur. Yazının sonunda detaylı bilgileri edineceğinizi umarak sizi yazımızla baş başa bırakıyoruz.

Akrilik Halı Nedir?

Bilindiği üzere cami halıları içerisinde yün cami halısı çeşitleri özellikleri, kalitesi, insan sağlığına saygılı olması ve kullanışlılığı ile öne çıkmaktadır. Bununla birlikte özellikle yün cami halısı fiyatları açısından bazı kullanıcılar için cazip görülmemektedir. Bu nedenle müşteriler yün cami halıları ile boy ölçüşebilecek ve onun muadili olabilecek cami halısı arayışına girmişlerdir.

Sentetik ürünler arasında her açıdan yün hammaddelere eşdeğer olmasa bile oldukça yaklaşan iplik türü, akrilikten üretilen ipliklerdir. Akrilik iplikler kolayca bulunabilen ve nispeten ucuz bir ip türüdür. Akrilik özünde plastik bir malzemedir ve doğal bir ürün değildir. İnsan eliyle üretilen akrilik ürünlerin başında akrilik ip gelmekte ve cami halısı sanayiinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Akrilik Cami Halısı Özellikleri

Akrilik cami halısı, hemen hemen yün cami halısıdolgunluğuna ve aynı zamanda yumuşaklığına sahiptir. Bu yönleriyle konforlu bir cami halısıözelliği barındırmaktadır. Yün cami halılarıile kıyaslandığında en önemli avantajlı yanı fiyatıdır, ancak bununla beraber farklı avantajları da vardır. Zira akrilik cami halılarıda yün cami halısı gibi fiziksel etkilere karşı mukavemetli ve bu sayede de oldukça uzun ömürlüdür. Zaten bir cami halısı, çok sık kullanıma uygun ve elverişli olmalıdır. Özellikle de secde edilen baş kısmı ile ayakların konulduğu kısmın basınca daha da mukavim olması gereklidir.

Akrilik cami halılarında bir diğer önemli özellik ise keçelenmeye neden olmayan bir yapıya sahip olmasıdır. Belli bölgelerin aşınması ya da iz oluşması pek de mümkün değildir. Akrilik cami halıları, tüm bunlara ilave olarak az leke tutması ve çabuk kirlenmemesi ile de bilinmektedir. Rutubet oluşturmaması ve küf tutmaması gibi özellikleri ile oluşabilecek kir, leke ve diğer olumsuzluklar kısa sürede, kolayca temizlenebilmektedir. Dört mevsim kullanıma uygun olan akrilik cami halıları nemli bölgeler için de uygun bir üründür. Güneş ışınları ile direkt temas etse bile yüksek dayanıklılığı ile renk bozulması göstermemektedir.

Akrilik cami halıları, akriliğin kendine has özellikleri sayesinde daha az elektriklenme yapmaktadır. Bu da insanın statik elektrik yüklenmesine mâni olur, zihinsel olarak odaklanmanın önündeki bu engeli kaldırmış olur. Yün kadar sıcak tutabilme özelliğine rağmen güve ve benzeri zararlı haşereleri çekmediğinden güvenle kullanılabilecek bir üründür. Akrilik cami halıları renk yelpazesi açısından da oldukça güçlüdür. Her zevke uygun cami halısı isteyenler akrilik cami halısı tercih edebileceklerdir.

Akrilik Cami Halısının Dezavantajlı Yönleri

Yukarıda sıraladığımız olumlu özellikler sayesinde akrilik cami halısı çeşitleri popüler ve çok istenen bir halıdır. Bu olumlu özelliklere karşın, akrilik cami halısı modellerinde bazı problemli alanlar da bulunmaktadır. Sentetik bir ürün olması nedeniyle sağlığa zarar verecek içeriğe sahip olabilmektedir. Her konuda eskiye ve doğal ürünlere özlemin başladığını düşünürsek, doğal olmayan insan yapımı bu ürün cazibesini yitirmektedir. Bunun yanında akrilik cami halısı çeşitleri bazı hassas bünyeler için alerji riski taşınmasına neden olmaktadır. Bunun belki de en önemli nedeni kolay tüylenme riski taşımasıdır. Bu problemin giderilebilmesi için uzun bir süre ve dikkatlice vakumlanması gerekmektedir.

Akrilik cami halısı ürünlerinde en önemli dezavantajlı sahalardan biri de akrilik ipin özelliği nedeniyle kolay tutuşabilen nitelikte olmasıdır. Cami halıları genelinde en büyük problemlerden biri olan bu durumun aşılması için bazı çalışmalar yapılmıştır. Bazı akrilik cami halısı modellerinde yapılan özel uygulamalar ile kolay tutuşma özelliğinin azaltılmasına gayret edilmektedir.

Dayanıklılık, yumuşaklık ve dolgunlukları açısından yün cami halıları ile boy ölçüşebilen akrilik cami halısı ekonomik fiyatlarıyla da göze batmaktadır. Yüner Halı da talep çeşitliliğini göz önüne alarak çok sayıda renk ve desen çeşidine sahip Akrilik Cami halısı üretimi yapmaktadır. Çok uzun yıllar kullanıma uygun olarak en kaliteli şekilde üretilen Yüner Halı’nın akrilik cami halıları anti bakteriyel özelliğe sahiptir. En ucuz akrilik cami halısı modellerini, en kaliteli şekliyle bulmak için bizi arayın.

 

Bu sayfayı paylaş: