CAMİLER NE ZAMAN AÇILIYOR? CAMİ HALISI HİJYENİNE DİKKAT!!!

Corona virüsü tedbirleri kapsamında 16 Mart tarihinden beri camiler kapatıldı. Corona tehlikesi bitene kadar alınan bu tedbir nedeniyle 2 ayı geçen bir süredir, camilerde ibadet yapılamıyordu. Tam bir normalleşme sağlanamamış olsa da yavaş yavaş hayatın normale dönmeye başladığını gözlemliyoruz. Peki camiler ne zaman açılıyor? Pek çok kişinin merak ettiği bu soruya cevap verirken bir taraftan cami içi hijyenine de değineceğiz. Özellikle cami halıları açısından baktığımızda, camiler ne zaman açılacak merakımız yanında sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiği otaya çıkıyor. Gerekli tedbirler alınmadan ve hijyen kuralları uygulanmadan sıkıntılar tekrar baş gösterir mi? Cami halısı temizliği ya da cami halısı değişimi gerekli mi? Gelin birlikte inceleyelim.

Camilerin Açılış Tarihi

Yaklaşık iki buçuk aylık aranın ardından camilerin açılış tarihi 29 Mayıs 2020 olarak belirlendi. Diyanet İşleri başkanlığı tarafından açıklanan bu tarih itibarıyla bazı kurallara riayet edilerek camilerde ibadet edilebilecek. Sosyal mesafenin uygulanması istenen bu duyuruda ayrıca ilk aşamada sadece öğle ve ikindi namazlarının cemaat ile kılınabileceği ifade edildi. Bununla birlikte tüm camilerin gereken temizlik ve hijyen tedbirlerini alması da istendi.

Dolayısıyla camilerde bulunan cami halıları başta olmak üzere her şeyin hassas bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Camilerin açılış tarihi itibarıyla oluşabilecek muhtemel kalabalıklarda riski en aza indirmek için bu kurallara uymak gerekiyor. Peki cami halısı temizliği nasıl yapılmalı? Cami halıları çok yıpranmışsa neler yapmak gerekir? Ne gibi ilave tedbirler alınmalıdır?

Cami Halısı Temizliği

Cami halıları belli sürelerle temizlenmesi ve özenle muhafaza edilmesi gereken malzemelerdir. Üzerinde çok yoğun bir şekilde bulunuluyor olması yanında çıplak ayakla basan kişiler nedeniyle cami halıları bazı riskleri barındırmaktadır. İnsan vücudundan halılara sirayet eden mikroorganizmalar ve bakteriler, zamanla halı içerilerine kendilerine hayat alanı bulurlar. Sonrasında oralarda gelişerek iyice tutunur ve zararlı şekle bürünürler.

Yapılan temizlikler esnasında halıların diplerine kadar inmiş ve yerleşmiş olan toz, akar, mikrop ve bakterileri oradan söküp atmak çok zordur. Günümüzde çok güçlü vakumlama yapabilen süpürgeler olsa bile gözle görülmeyen bazı canlıların cami halısı içerisinden sökülmesi çok zor olur. Bu nedenle cami halıları üzerinde sürekli olarak belli miktarlarda zararlı mikroorganizmalar bulunmaktadır.

Bununla birlikte cami halısı temizliği yapılırken kullanılan kimyasal temizleyicilerin de çok ciddi zararları olduğu bilinmektedir. Güzel kokulu olması için parfüm içerikli imal edilen kimyasal temizleyiciler başta olmak üzere bu ürünler zarar vericidir. İnsanların solunum sistemleri başta olmak üzere bağışıklıkları üzerinde de çok olumsuz etkileri görülmektedir. Bu kimyasallar cami halısı üzerinden tam olarak temizlenemez ve içlere doğru sirayet eder. Halı içerisinde diğer mikroorganizmalar ile birleştiğinde insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşabilirler.

Bu nedenlerle cami halısı temizliği yapılırken, daha teknolojik ekipmanlar kullanılmalıdır. Vakum gücü yüksek süpürgeler, daha hijyenik bir ortam sağlayacaktır. Bununla birlikte, temizlik yapılırken kimyasal içerikli deterjanlardan uzak kalınmalıdır. Daha doğal ve insan sağlığına zararı olmayan ürünler tercih edilmelidir. Özellikle alerjik reaksiyonu olan kişilerin sağlığı için bu kurallara uymak, olmazsa olmazlardandır. Bu konularda daha detaylı bilgi için Corona Virüsüne Karşı Camilerde Alınabilecek En Önemli 3 Tedbir başlıklı yazımızı okumalısınız.

Cami Halısı Yenileme

Corona sonrası dönem, cami halıları temizliği ile uğraşmaktansa yıpranan halıların yenilenmesi için güzel bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Çok uzun süredir kullanılmakta olan ve yıpranmış durumdaki halılarınızı temizletmeye çalışmak, size pek bir fayda sunamayabilir. Halıların içlerine sinmiş olan akarlar ve diğer zararlı canlılar tam olarak temizlenemeyeceği için sorunlara neden olabilirler. Ayrıca, yapılacak cami halısı temizliği esnasında halılar biraz daha yıpranacak ve belki de kullanımı zorlaşacaktır. Hem göz estetiği hem de konforlu ibadetler açısından sorunlara yol açabilecek bu duruma karşı tedbir, cami halısı değişimidir. Bu sayede hem ilave temizlik masrafından kurtulmuş olursunuz hem de daha hijyenik bir cami ortamına kavuşursunuz.

Cami Halısı Nereden Alınır?

Cami ya da mescit halısı yenilemek ya da almak istiyorsanız Türkiye’nin 70 yıllık halı markası Yüner Halı yetkilileri ile görüşebilirsiniz. Kalite ve müşteri memnuniyeti prensiplerinden asla taviz vermeyen Yüner Halı diğer yandan cami halısı fiyatları açısından da iddialı. En kaliteli halıyı, bizzat kendi fabrikalarında en yüksek teknolojiyle üretmenin avantajını kullanıyorlar. Bu sayede sizler için kaliteli ve ucuz cami halısı sunabiliyorlar. Türkiye’nin her iline ücretsiz montaj hizmeti bulundurarak camileri gül bahçelerine çeviriyorlar.

İstediğiniz boy, desen ve modeli seçerek Yüner Halı uzman personeline danışabilirsiniz. Cami halısı koleksiyonumuzu görmek ve halılarımız hakkında fikir sahibi olabilmek için https://www.yunercamihalisi.com.tr/urun-kategorisi/yun-cami-halilari/ linkini tıklayabilirsiniz. Yüner Halı ile bir an önce tanışın, halınızı hızlıca yenilesin. Sizler de konforlu, sağlıklı ve daha huzurlu bir şekilde ibadetlerinize devam edin…

 

Bu sayfayı paylaş: