Türklerin kahramanlık destanlarından birinin tekrar ve en muhteşem şekilde yazıldığı yerlerden biridir Çanakkale. Toprağının her karışında ayrı bir kutsiyet ve bu vatan için şehit olmuş yiğitlerin ayak izleri vardır. İslam idaresinde olduğu asırlar boyunca sahip olduğu camiler ve diğer tarihi yapılar, bu şehrin ilgi gören bir belde olmasını sağlamıştır. Cami halıları Çanakkale ili ve ilçelerinde bulunan camilerin güzelliğine güzellik katmış ve gösterilen ilgiyi arttırmıştır. Çanakkale cami halıları ile ilgili bazı bilgiler vereceğimiz bu yazımız, sizlere bu güzel şehri bir de bu yönüyle incelemeniz fırsatını sunacaktır.

Çanakkale’de Türk ve İslam İzleri

Çanakkale, Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki doğal bir köprü olmasından dolayıdır ki yerleşik hayata geçilen dönemlerden beri büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu önemli boğazın Türk hakimiyetine ilk geçişi Süleyman Paşa’nın 1354’de Gelibolu Kalesi’ni fethi ile olmuştur. Tam hakimiyet ise Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra boğaza yaptırdığı kaleler neticesinde gerçekleşmiştir. Çanakkale camilerinin bu tarih sonrasında yapılmaya başlaması ve yoğun eserler imar edilmesi bu nedenledir.

Tarihi Çanakkale Camilerinde Mimari Tatlar

Erken dönem Çanakkale camileri, Osmanlı mimarisinin tüm unsurlarını barındırmaktadır. İlk camilerin göze çarpan özelliklerinin başında, genellikle kare planlı olmaları gelmektedir. Kırma çatı olarak tabir edilen çatılar ise diğer önemli bir farkındalık unsuru olmaktadır. Cami halıları Çanakkale camilerinin en göz alıcı unsurlarındandır. Renk ve desenlerinin uyumu kadar kalitesiyle de dikkat çekmekte ve camilerdeki ibadetin konforlu olmasına katkı sunmaktadır.

Çanakkale cami halısı modellerine göz gezdirildiğinde, iklimsel farklılıkların dikkate alındığı anlaşılmaktadır. Zira ilin bir bölümünde ılıman Akdeniz iklimi hakimken, yarımada taraflarında ise daha soğuk bir hava ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle Çanakkale cami halıları, soğuk ve sıcak havaya karşı daha yalıtkan bir şekilde üretilmiştir. Tabi ki bu hassasiyeti camilerin tümünde görmek mümkün olmasa da özellikle tarihi yapılarda bu detayların dikkate alındığı görülmektedir. Tarihi camilerin başında gelen Fatih Camii, Arap İbrahim Paşa (Kurşunlu) Camii, Tıflı Camii, Yalı Camii, Kayserili Ahmet Paşa Camii, Lapseki Süleyman Paşa Camii ve Lapseki Çardak Yakup Bey Camii bunlardan bazılarıdır.

Yeni Dönem Camilerde Yüner Halı Farkı

Yukarıda isimleri sayılan tarihi camiler kadar yeni yapılmış Çanakkale camilerinde de mimari doku ve iç tasarım hassasiyeti sürdürülmektedir. İç tasarımın en önemli unsuru olan cami halıları açısından tüm camilerde belli bir standart göze çarpmaktadır. Standart üstü kalitesi ve güzelliğiyle dikkat çeken Yüner Halı imzalı Çanakkale Cami halısı çeşitleri ibadethaneleri süslemektedir. Cami halısı açısından Yüner Halı farkını yerinde görmek istiyorsanız Lapseki’deki Gencer Talebe Yurdu ziyaret edilebilecektir. Yüner Halı tarafından donatılmış bir diğer Çanakkale camisi olan Ezine ilçesindeki Mahmudiye Merkez Cami de dikkatinizden kaçmamalıdır.

Çanakkale Cami halısı arıyorsanız, Yüner Halı’ya danışmadan seçiminizi yapmayın. Tecrübe, kalite ve uygun fiyatlıcami halıları için arayın, görüşelim…

Bu sayfayı paylaş: